Förklarande text


Förklarande text

Hur en sockerkaka bakas

När en mjuk kaka, till exempel en sockerkaka ska bakas, behövs följande ingredienser till smeten: 50 gram margarin eller smör, 1 ¼ dl mjölk, 2 ägg, 2 dl socker, 3 dl vetemjöl, 1 ½ tsk bakpulver. Om kakan ska smaksättas behövs även någon av följande smaksättare: vaniljsocker eller rivet skal från en citron.

Innan smeten röras ihop bör ugnen värmas upp till 175 grader därför att den bör vara varm när smeten är färdig. Därefter tas en lagom stor kakform fram (gärna med löstagbara kanter och en diameter mellan 22 och 25 cm) som smöras och bröas med störbröd eller andra brödsmulor. Det fett som används till att smöra kakformen bör vara rumstempererat. Det rumsvarma fettet ger ett tjockare skikt än smält fett. Som ett resultat av detta är risken mindre att kakan fastnar i kakformen under gräddningen. Ströbrödet som används för att bröa formen bör vara finstött eftersom det lättare fastnar i fettet och genom att formen vridas runt ordentligt så fördelar de finstötta ströbrödet sig lättare jämt på kakformens insida. Det ströbröd som inte fastnar på kakformens insida bör tömmas ut så att det inte bränns under gräddningen.

Ingredienserna bör ha tagits fram ett tag innan bakningen påbörjas. Som en följd av detta har då samtliga ingredienser erhållit rumstemperatur vilket leder till att ingredienserna lättare blandar sig med varandra när smeten röres ihop.

När smeten blandas ihop rörs först ägg och socker poröst. Därefter smältes smöret i en kastrulle eller i en mikrovågsugn och mjölken och eventuella smaksättare tillsätts i det varma fettet. Att tillsätta smaksättarna i den varma vätskan leder till att smakerna kommer fram bättre eftersom värmen stimulerar till att smakämnena sönderfaller och utvecklas. Sedan tillsätts de smälta smöret och mjölken i den porösa ägg- och sockerblandningen. Att fettet och den övriga vätskan tillsätts efter det att socker och ägg vispats poröst ger som resultat att kakan blir lätt och luftig och inte tung och kompakt. Om ägg och socker rörs ihop förhand är det också bra om fettet är rumstempererat vilket gör det lättare att hantera.

Tillsist röres mjölet tillsammans med bakpulvret ner i den övriga smeten. Smeten bör inte röras mer än att allt blir väl blandat. Det leder till att kakan inte blir seg och kompakt.

När smeten hälls i formen bör den bara fyllas till två tredjedelar annars kan det leda till att smeten pöser över under gräddningen. Kakan bör gräddas direkt efter det att jäsmedlet blandats med den övriga smeten eftersom smeten har en het vätska. Att smeten har en helt vätska leder till att smeten börjar jäsa direkt som den kommer i kontakt med värmen.

Mjuka kakor bör gräddas i nedre delen av ugnen för att hinna bli genomgräddade utan att bli brända på toppen. Kakformen bör inte flyttas under första delen av gräddningen eftersom risken då finns att den sjunker ihop. När kakan släpper kanterna på kakformen är den oftast färdiggräddad. Då har smeten stelnat och är inte längre en smet utan en kaka. Det brukar som regel ta 35 – 40 minuter. En provnål kan också användas för att fastställa om kakan är färdig. Om provnålen är smetfri när den dras ur kakan har smeten gräddats så pass att kakan anses vara färdig att tas ut ur ugnen.

Kakan bör svalna något innan den stjälps upp på ett galler eller ett fat eftersom risken är mindre att kakan går sönder om den inte är fullt så het när den hanteras.
Kakan bör delas i lagom stora portionsbitar innan den ätes upp eftersom det annars lätt kan bli för mycket av det goda! 

3 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera